lørdag 6. desember 2014

7.desember

JULEAPPELSINER

I dag har det vært klin umulig å få ungene ned fra biblioteket! De ELSKER å være der...jeg ante ikke at de var så opptatt av bøker...

Her skal vi kose oss med appelsin is i kveld. (Vil du servere isen med varm sjokoladesaus slik vi gjør det på Sørby, lager du vaniljesaus av pose og smelter ei plate kokesjokolade i den varme sausen! Mmmmmm....anbefales!)

 

Appelsin is, 6 stk.


6 appelsiner 



1 vaniljestang
4 eggeplommer
100 gr sukker

3 dl kremfløte

Skjær toppen av appelsinene og litt av bunnen, slik at de står stødig. Pass på at det ikke blir hull i skallet, for da renner fyllet ut før det blir frossent. Grav fruktkjøttet forsiktig ut med en liten, skarp kniv.
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Pisk eggedosis av eggeplommer, sukker og vaniljefrø. Stivpiske fløten og bland den sammen med eggedosisen. Bland i appelsinsaften og fyll massen tilbake i skallene før du setter dem i fryseren.


Deilig gløgg

6 dl eplejuice
3 dl appelsinjuice
Saft og fruktkjøtt av 3 appelsiner
2 stjerneanis
1 kanelstang
12 nellikspiker
Smakes til med sukker

 Kok opp og la alt trekke i minst 1/2 time før du evt.siler fra krydderet. Gløggen serveres varm, gjerne med rosiner og mandler.     TIPS: det er kjempegodt å dyppe julekaker i denne!
 

Det blir ikke jul uten mormors appelsinmarmelade!

4 appelsiner
2 sitroner
1 1/2 l vann
Kokes 1/2 time, står til neste dag. Kokes igjen neste dag med 2 kg sukker i en time.
Fruktkjøttet skjæres opp. Mormor var alltid nøye med å skjære bort det hvite på skallet, før hun snittet det i TYNNE strimler.(De ble aldri tynne nok når jeg skulle hjelpe henne...) Steinene og det hvite fra skallet legges i vann til neste dag, siles og brukes i kokevannet for å få marmeladen stiv. Det er ikke alltid jeg klarer det, men da jukser jeg litt og har i  fruktpektin etter oppskrift på pakka...funker hver gang!
 
 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar