torsdag 4. desember 2014

5.desember

Fuglegodis.


Da har gjestene våre ENDELIG kommet! Ungene ser ut til å STORTRIVES sammen!


Vi har lagd litt godis til fuglene i dag. Det er de veldig glad i. Bland fuglefrø og smeltet fett og ha det i ulike former. Denne er lagd av en melkekartong vi har tredd pinner igjennom. Tett hullet rundt pinnene med tape, så ikke fettet renner ut før det stivner.


Vi er også i gang med julebaksten her på Sørby. Vet du at det er egen bakekjeller her? LYKKE!
I dag har vi bakt Goro...ikke den ekleste sorten, men jeg ville lære Christina noen av de gamle kakeslagene våre. Oppskriften har jeg etter mormor som bakte disse for mer enn 100 år siden.


Goro (Gode raad)  er et av de aller eldste kakeslagene vi har i Norge.

Goro er flate, rektangulære kaker som har et nydelig preget mønster fra gorojernet de steikes i. Deigen skal helst lages med brukt smult, og dermed var det naturlig å steike goro noen dager etter at smultringbaksten var unnagjort. Det er mye jobb og ikke så veldig enkelt å bake Goro, men til gjengjeld får du nydelige, tradisjonsrike kaker på fatet. Smulten som blir til overs, bruker du til fuglene!

Oppskrift:

2 egg
350 g sukker
5 dl kremfløte
½ ts vaniljesukker
½ ts kardemomme
375 gr brukt smult
375 gr meierismør
Ca 1 kg hvetemel

Pisk eggedosis av sukker og egg. Pisk fløten stiv og bland den med eggedosisen. Tilsett konjakk og krydder. Smuldre smult og smør i melet før du blander alt sammen. Rør minst mulig for å unngå at deigen skal bli seig. Dekk til og sett kaldt til neste dag.

Skjær en mal av papp som passer akkurat til gorojernet. Kjevle ut passe store emner til en tynn leiv og skjær ut firkanter etter pappmalen. Steik kakene gylne og del dem mens de enda er varme. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar